Wanneer je in België een kersverse vader of meemoeder bent, heb je recht op geboorteverlof, dat je de kans geeft om de eerste kostbare momenten met je pasgeboren wonder te delen.
In het kort, wat is geboorteverlof?
Sinds 1 januari 2023 hebben vaders en meemoeders recht op een periode van 20 dagen geboorteverlof. Deze dagen dienen opgenomen te worden binnen een periode van 4 maanden, te starten vanaf de dag van de geboorte.
Wie komt er in aanmerking?
Elke werknemer heeft recht op geboorteverlof waarvan de verwantschap langs vaderszijde wettelijk vaststaat. Indien de afstamming van de vaderszijde niet wettelijk is vastgesteld, mag het geboorteverlof ook worden toegekend aan:
de meemoeder;
de samenwonende partner van een koppel ten aanzien van wie de afstamming niet vaststaat.
Hoeveel geboorteverlof mag ik nemen?
Sinds 1 januari 2023 mag je 20 dagen geboorteverlof opnemen binnen de 4 maanden na de bevalling. Je bent niet verplicht om deze 20 dagen op te nemen en je hoeft deze 20 dagen niet in één keer op te nemen. Je kunt ze naar jouw keuze spreiden over een periode van 4 maanden vanaf de dag van de bevalling. De dag van de bevalling geldt als de eerste dag van die periode van vier maanden.
Ter informatie: bij de geboorte van meerlingen wordt het aantal dagen afwezigheid niet verhoogd omdat het kort verzuim niet gebaseerd is op het aantal kinderen, maar wel op de gebeurtenis, de geboorte zelf.
Wat moet ik doen als werknemer? De werknemer die gebruik wenst te maken van het geboorteverlof moet de werkgever hier vooraf van op de hoogte stellen. Deze verwittiging kan zowel mondeling als schriftelijk gebeuren, maar het is aan te raden om de werkgever schriftelijk te informeren (bijvoorbeeld via e-mail met ontvangstbevestiging of door overhandiging van een geschrift waarvan het duplicaat door de werkgever voor ontvangst wordt ondertekend) om bewijsproblemen te vermijden. Een voorafgaandelijke verwittiging houdt in dat de werknemer zijn werkgever uiterlijk voor de start van zijn dagtaak moet laten weten dat hij die dag geboorteverlof opneemt.
Ik neem geboorteverlof. Hoe zit het met mijn loon?
De eerste 3 dagen wordt je volledige loon nog door je werkgever betaald. Voor de resterende 17 dagen ontvang je een uitkering van het ziekenfonds. Die uitkering bedraagt 82% van je begrensde brutoloon. Je moet dus zelf bij je ziekenfonds aankloppen om een uitkering te ontvangen. De meeste ziekenfondsen hebben daar standaardformulieren voor.
Je werkgever zal een elektronische aangifte doen bij de ziekenfondsen om aan te geven op welke dagen de werknemer geboorteverlof heeft genomen.
Beschermende maatregelen
Tijdens het geboorteverlof geniet je als werknemer van een ontslagbescherming. Als werkgever mag je een medewerker dus niet ontslaan omwille van dit verlof. Deze ontslagbescherming start zodra je medewerker de kennisgeving doet van het verlof en eindigt 5 maanden na de geboorte. Bij een inbreuk op de ontslagbescherming betaal je een vergoeding, die gelijk is aan drie maanden loon, bovenop de verbrekingsvergoeding.
Sinds 10 november 2022 geldt er ook een bescherming tegen de niet-hernieuwing van een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Wanneer u als werkgever op de hoogte bent van het geboorteverlof en het bestaande contract voor bepaalde duur niet hernieuwt, wordt ervan uitgegaan dat de niet-hernieuwing te maken heeft met het geboorteverlof. Het grote verschil is dat de werknemer niet meer zelf moet aantonen dat er sprake is van discriminatie, maar dat u moet aantonen dat het niet gaat om discriminatie. Kunt u geen goede verantwoording geven, dan riskeert u dat u een forfaitaire vergoeding van het brutoloon voor drie maanden moet betalen.
Blijft u graag op de hoogte van alles wat met sociaal-juridische wetgeving of payroll te maken heeft? Neem contact op met Rovoco !