top of page

Leg tijdig het collectief verlof voor 2025 vast!

Foto van schrijver: RobbieRobbie

Misschien bent u als werkgever al bezig met de planning van de vakanties voor 2025. Er zijn diverse manieren om de jaarlijkse wettelijke vakantie te bepalen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een individuele regeling, waarbij de vakantiedagen in onderling overleg tussen werkgever en werknemer worden vastgesteld. Een andere mogelijkheid is om via een collectief akkoord de sluitingsperiode van het bedrijf te bepalen.


PROCEDURE VOOR DE COLLECTIEVE SLUITING

Voor het vaststellen van de collectieve sluiting is een stapsgewijze procedure voorzien.

De verantwoordelijkheid begint bij de sectorale afspraken. Indien het paritair comité hierover geen beslissing neemt, is het aan de ondernemingsraad om dit op te pakken. Als ook daar geen overeenstemming wordt bereikt, kan de werkgever een akkoord sluiten met de vakbondsafvaardiging. In het laatste geval kan een collectieve vakantie worden vastgesteld door middel van een akkoord tussen de werkgever en alle werknemers.


FORMALITEITEN

De data van de collectieve sluiting moeten verplicht worden opgenomen in het arbeidsreglement. Voor de eerste vastlegging (het eerste jaar) moet de wijzigingsprocedure van het arbeidsreglement worden gevolgd. Daarna volstaat het jaarlijks om de nieuwe data via een bericht bekend te maken en dit als bijlage aan het arbeidsreglement toe te voegen (telkens voor 31 december).

De data van de collectieve vakantie moeten duidelijk zichtbaar in de onderneming worden aangeplakt. Bovendien dient een kopie aan de werknemers te worden verstrekt en moet een melding worden gedaan aan de bevoegde directie voor het Toezicht op de sociale wetten. Deze melding dient binnen de 8 dagen die op de wijziging van het arbeidsreglement volgen.


WAT ALS MIJN WERKNEMER NIET VOLDOENDE VAKANTIERECHTEN HEEFT?

Alles is goed geregeld, maar wat als een van je werknemers geen recht heeft op vakantie, of te weinig dagen heeft om de volledige sluitingsperiode te overbruggen? In dat geval kan deze werknemer een vervangingsinkomen ontvangen.

Werknemers met geen of slechts beperkt recht op vakantie kunnen namelijk aanspraak maken op werkloosheidsuitkeringen tijdens de collectieve sluiting.


Blijft u graag op de hoogte van alles wat met sociaal-juridische wetgeving of payroll te maken heeft? Neem contact op met Rovoco !

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page