Loonkloofanalyse: verplichte rapportage voor ondernemingen met minstens 50 werknemers
- Robbie
- 8 feb
- 2 minuten om te lezen
Sinds enkele jaren zijn ondernemingen met minstens 50 werknemers verplicht om om de twee jaar een gedetailleerde analyse van hun bezoldigingsstructuur op te stellen. Deze maatregel heeft als doel de loonkloof tussen mannen en vrouwen te bestrijden en na te gaan of het bezoldigingsbeleid binnen een onderneming genderneutraal is. Met andere woorden: de overheid wil dat bedrijven onderzoeken of mannen en vrouwen hetzelfde loon verdienen voor hetzelfde werk.
Verplichting voor ondernemingen
Elke onderneming die gemiddeld ten minste 50 werknemers in dienst heeft, moet tweejaarlijks een analyseverslag over de bezoldigingsstructuur opstellen, ook wel de loonkloofanalyse genoemd. De berekening om vast te stellen of een onderneming onder deze verplichting valt, gebeurt volgens de regels die ook van toepassing zijn voor de sociale verkiezingen.
Het analyseverslag bestrijkt telkens een periode van twee boekjaren. Het eerstvolgende analyseverslag moet betrekking hebben op de boekjaren 2023 en 2024 en moet worden besproken binnen de drie maanden na afsluiting van het boekjaar. (Voor veel bedrijven dus vóór 31 maart 2025).
Inhoud van het analyseverslag
De omvang van het analyseverslag hangt af van de grootte van de onderneming:
Ondernemingen met minstens 100 werknemersĀ moeten een volledig analyseverslagĀ opstellen, waarin de volgende gegevens zijn opgenomen:
De bezoldigingen en rechtstreekse sociale voordelen (voor deeltijders uitgedrukt in voltijdse equivalenten);
De patronale premies voor buitenwettelijke verzekeringen;
Het totaal van andere extralegale voordelen die bovenop het loon worden toegekend aan (een deel van) de werknemers.
Ondernemingen met 50 tot 99 werknemersĀ mogen volstaan met een beknopt analyseverslag, waarin enkel de volgende gegevens zijn opgenomen:
De bezoldigingen en rechtstreekse sociale voordelen (voor deeltijders uitgedrukt in voltijdse equivalenten);
Het totaal van andere extralegale voordelen die bovenop het loon worden toegekend aan (een deel van) de werknemers.
Rapportage en actieplan
De werkgever moet het analyseverslag overmaken aan de ondernemingsraad of, als die ontbreekt, aan de vakbondsafvaardiging. Dit verslag moet binnen de drie maanden na het afsluiten van het boekjaar worden besproken. Op basis van de verkregen informatie kan de ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging, na overleg met de werkgever, besluiten om een actieplan op te stellen als blijkt dat er loonkloof-gerelateerde ongelijkheden bestaan.
Indien een actieplan wordt opgesteld, moet in het volgende analyseverslag ook een rubriek worden opgenomen over de voortgang van dit plan.
Sancties bij niet-naleving
Een werkgever die geen analyseverslag opmaakt of niet tijdig overmaakt aan de ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging, riskeert een strafrechtelijke of administratieve geldboete.
Conclusie
De verplichting tot het opstellen van een loonkloofanalyse is een belangrijke maatregel om de loonkloof tussen mannen en vrouwen binnen ondernemingen transparant te maken en, indien nodig, aan te pakken. Werkgevers doen er goed aan om tijdig de nodige gegevens te verzamelen en de analyse correct uit te voeren om sancties te vermijden en bij te dragen aan een eerlijk en genderneutraal bezoldigingsbeleid.
Blijft u graag op de hoogte van alles wat met sociaal-juridische wetgeving of payroll te maken heeft? Neem contact op met Rovoco !