Wanneer je als werknemer in België geconfronteerd wordt met onvoorziene persoonlijke uitdagingen, zoals de ziekte van een familielid of ernstige materiële schade, is er goed nieuws. Werkgevers kunnen je in principe onbetaald verlof toekennen voor deze dringende en noodzakelijke tussenkomsten. Dit biedt flexibiliteit en de mogelijkheid om snel te handelen binnen vastgestelde limieten.
In het kort, wat is verlof om dwingende redenen?
Los van gebeurtenissen die recht geven op kort verzuim (synoniem: klein verlet), kan een werkgever in principe onbetaald verlof toekennen aan een werknemer die erom vraagt voor dringende en noodzakelijke tussenkomst bij een sociaal of familiaal probleem.
Wie komt in aanmerking?
Alle personen die zijn aangeworven met een arbeidsovereenkomst (bedienden, arbeiders, vertegenwoordigers, dienstboden, enz.) komen in aanmerking.
Wat is de definitie van “dwingende reden”?
Een "dwingende reden" omvat elke onvoorziene gebeurtenis die losstaat van het werk en waarbij de werknemer dringend en noodzakelijk moet ingrijpen, voor zover de uitvoering van de arbeidsovereenkomst dit onmogelijk maakt.
Onderstaande gebeurtenissen komen hiervoor in aanmerking:
Ziekte, ongeval of ziekenhuisopname van een familielid onder hetzelfde dak of in de 1e graad;
Ernstige materiële schade aan de eigendommen van de werknemer door bijvoorbeeld brand of natuurramp;
Oproep om voor de rechter te verschijnen als de werknemer partij is in een proces.
De lijst is niet allesomvattend. Op basis van een overeenkomst tussen werknemer en werkgever, een sectorale CAO of een ondernemings-CAO kunnen ook andere situaties als dwingende redenen worden beschouwd (bijvoorbeeld: een niet-aangekondigde sluiting van een crèche of school).
Hoe vaak mag ik dit verlof gebruiken?
De werknemer mag afwezig blijven zolang nodig is om het probleem op te lossen, tot maximaal 10 dagen per kalenderjaar, tenzij anders bepaald in een sectorale of ondernemings-CAO. Voor deeltijdse werknemers wordt deze periode verminderd in verhouding tot de gepresteerde arbeidsduur.
Ik neem verlof om dwingende reden. Hoe zit het met mijn loon?
Het verlof is onbetaald, je zal dus geen loon ontvangen voor deze dagen. De dagen tellen wel mee voor de berekening van een eventuele eindejaarspremie, maar niet voor het jaarlijks vakantieverlof.
Moet ik mijn werkgever verwittigen?
Een werknemer die om dringende redenen afwezig is van het werk, moet zijn werkgever tijdig op de hoogte stellen. Als dit niet mogelijk is, moet hij dit zo snel mogelijk doen. Het verlof moet worden gebruikt voor de beoogde doeleinden en de werknemer moet op verzoek van de werkgever de dringende reden kunnen aantonen.
Blijft u graag op de hoogte van alles wat met sociaal-juridische wetgeving of payroll te maken heeft? Neem contact op met Rovoco !